Soorten rieten daken

Rieten dak laten plaatsen? U hebt twee mogelijkheden: een traditioneel dak met open constructie of een gesloten schroefdakconstructie. Meer weten? Bij de toepassing van rietendaken zijn er grofweg twee constructies te onderscheiden:

Traditioneel dak met open constructie

Op deze manier wordt een rietendak al eeuwen gemaakt. De onderconstructie bestaat dan uit een sporenkap waarop rietlatten zijn bevestigd en waar het riet aan wordt vastgemaakt. Voordeel bij deze constructie is dat de kosten lager zijn en dat er goed geventileerd wordt. Nadeel is dat de brandveiligheid hier gering is (geen vertraging). 

De open constructie kom je dan ook voornamelijk tegen bij schuren, tuinhuizen en daar waar sprake is van renovatiewerkzaamheden aan een reeds bestaande rietendak volgens deze constructie. In dit geval zorgt het rietpakket niet voor een hoge isolerende waarde.

Meer informatie over: Traditioneel rieten dak met open constructie

Na-isoleren rieten dak

Om dit te bereiken kan het dak van binnenuit aanvullend worden geïsoleerd. Voor meer duurzaamheid is het belangrijk om bij het isoleren van binnenuit te zorgen voor een lucht- en dampdicht scherm (dus aan de warmtezijde van de constructie). Bij renovatie van een dak is isolatie van het dak altijd lastiger omdat er nogal wat haken en ogen zitten aan de wijze van isoleren. Bij na-isolatie raden wij aan altijd contact op te nemen met een rietdekkersbedrijf zodat u een passend aanbod kunt krijgen.

Gesloten schroefdakconstructie

Hier wordt het rietpakket op een dichte (prefab)ondergrond geschroefd. Deze kan bestaan uit plaatmateriaal of een geïsoleerd paneel (isobouw of gerpan). Voordeel van deze methode is de relatief hoge brandveiligheid, door het ontbreken van een luchtspouw. 

Zuurstof krijgt daardoor geen kans om bij het riet te komen, waardoor het hooguit kan gaan smeulen. Bovendien zorgt de gesloten constructie ervoor dat de isolatiewaarde veel hoger is. Samen met de beplating wordt er met het geschroefde rietpakket al een Rc-waarde van ca. 1,5 bereikt. Uitgangspunt is dat een gesloten schroefdakconstructie altijd 100% luchtdicht moet zijn.

Meer informatie: gesloten schroefdakconstructie

Isolatie rieten dak

De isolatie van een woning is belangrijk. Wij adviseren u dan ook op maat als het gaat om de isolerende werking van daken. Lees meer: isolatie rieten daken.

Traditioneel en ambachtelijke vlechtwerk

Dan is er nog het echte traditionele en ambachtelijke vlechtwerk. Er zijn niet zo heel veel bedrijven meer die deze kunst nog machtig zijn. Zantingh Rietdekkers behoort tot die kleine groep van rietdekkers die hiermee nog spraakmakende resultaten bewerkstelligt. 

Vlechtwerk met riet of strowanden vind je met name in Drenthe en het oosten van ons land. Van oudsher werden hier wanden in schuren en stallen opgetrokken uit stro of riet. Dit was toentertijd een zeer betaalbare oplossing omdat men de materialen immers gratis ter beschikking had.

Meer informatie: Traditioneel rieten dak

Brandgevaar rieten daken

Rieten daken met een schroefdakconstructies staan qua veiligheid bijna gelijk aan een dak met dakpannen. Voor de verzekering maakt dit weinig verschil: Lees meer: brandgevaar rieten daken.

Vlechtwerk rieten daken

Tegenwoordig wordt dit werk vooral vanuit nostalgisch en decoratief oogpunt toegepast. Het riet of stro wordt van oudsher aan de latten vastgemaakt met een zogenaamde gaarde (een dikke wilgenteen), waaraan vervolgens wordt gevlochten met dunne wilgentwijgen. Ter verhoging van de duurzaamheid voeren wij dit bindwerk tegenwoordig dubbel uit. Naast de gaarde passen wij (niet zichtbaar) een wat dikkere gegalvaniseerde draad toe, evenals een dun RVS-draadje die wij samen met de wilgentwijgjes aan de gaarde verbinden. De authentieke uitstraling blijft hierdoor gewaarborgd.



Zantingh Rietdekkers B.V.
Jan Haarstraat 4a
7927 TC Alteveer

Telefoonnummer:
06 - 21 10 68 34