Onderhoud rieten dak? Wij verzorgen onderhoud zoals het verwijderen van algen en mossen en verkleuring van het rieten dak. Ontdek hoe wij u verder helpen ..
Op het gebied van onderhoud aan uw rietendak bieden wij altijd de meest actuele en beproefde methode, zodat u ervan verzekerd bent dat uw dak altijd in perfecte conditie is. Omdat elk rietendak anders is, is de levensduur van een individueel dak alleen bij benadering te bepalen. De factor klimaat en de invloeden hiervan op een rietendak, verschillen per situatie. Ook de windhoek en de belendende omgeving zijn van invloed op de levensduur. Denkt u bijv. aan het verschil tussen een woning met rietendak aan de rand van een rustige woonwijk of aan een woning midden in een bosrijke omgeving. Lees meer: levensduur rieten dak.
Daarnaast is ook de hellingshoek van het rietendak een belangrijke factor. Immers, hoe steiler het dak, hoe beter de afwatering van neerslag. In de meeste gevallen adviseren wij een hellingshoek vanaf 45 graden.
Zoals bij allerlei duurzame bezittingen, levert periodiek onderhoud vanzelfsprekend ook een positieve bijdrage aan de levensduur van uw rietendak. Als ervaren rietdekkersbedrijf adviseren wij u om vanaf 3 jaar na het aanbrengen van een nieuw rietendak preventief onderhoud te laten uitvoeren. Of afhankelijk van de situering van uw woning zoveel eerder als noodzakelijk. Onderhoud is in ieder geval noodzakelijk zodra zich een groene waas vormt op het dak. Behandeling (spuiten) met een mos- en algendodend middel is dan aan te bevelen. Wordt hiermee te lang gewacht, dan is het noodzakelijk om het rietendak eerst schoon te maken en te kammen en dan pas te behandelen. Bedenkt u hierbij, dat een bosrijke omgeving zeer van invloed is op het proces van mos- en algenafzetting. Lees meer: algen en mossen verwijderen rieten dak.
Van opstoppen of doorstoppen van een rietendak is sprake, wanneer er delen van het rietendak zijn 'ingesleten', waarbij de gegalvaniseerde draden (de gaarden) waaronder de rietpakketten worden vastgezet, zichtbaar zijn of 'blootliggen'. Bij het opstoppen wordt eerst het dak schoongemaakt. Daarna wordt elke laag riet teruggetrokken, zodat ruimte onder de gaarde ontstaat en deze ruimte kan worden opgevuld (gestopt) met nieuw riet met een lengte van 60 tot 80 cm. Elke laag riet wordt, net als bij een nieuw dak, met een (bestaande) gaarde bevestigd aan het dak. Na het op- of doorstoppen wordt het dak met een drijfbord strak en glad 'afgedreven' en schoongeveegd.