Wat is de ideale dikte van een rieten dak? Is het mogelijk om de dikte zomaar aan te passen? Zantingh Rietdekkers legt u in dit artikel uit hoe het zit met de dikte van rieten dak.
Over de ideale dikte van een rieten dak verschillen de meningen. Wij leggen u uit welke dikte het beste werkt bij welk soort rieten dak.
Voor de ideale dikte van een rieten dak hanteert de Vakfederatie Rietdekkers een dikte van circa 30 cm (met een uitloop naar 25 centimeter aan de bovenzijde nok van het rieten dak) Deze gemiddelde dikte is afhankelijk van de dakhelling en lengte van het dak.
Soms krijgen wij de vraag van klanten of wij het dak iets dikker kunnen maken dan normaal. Achterliggende gedachte van de klant is dan dat het dak door de extra dikte een langere levensduur krijgt. Deze beredenering is zeer begrijpelijk, maar niet altijd correct. De hellingshoek van het dak speelt hierin een belangrijke rol. Dit werkt zo ...
Door de conische vorm van rietstengels heeft het riet altijd een flauwere helling dan het dakvlak waarop het gelegd wordt. De hellingshoek van het riet is afhankelijk van de dakdikte en de lengte van het gebruikte riet.
Stel, de hellingshoek van de dakconstructie is ongeveer 50 graden. De hellingshoek van het riet zelf is dan ongeveer 36 graden. Dit is normaal, het riet ligt altijd 8 tot 15 graden platter dan de dakconstructie.
Doorgaans is dit circa 10 graden flauwer dan de hellingshoek van de dakconstructie.
Wordt het dak dikker gemaakt terwijl de rietlengte gelijk blijft? Dan komt het riet vlakker te liggen. Hoe platter het riet wordt aangebracht (verschil tussen constructie en helling van het riet) hoe verder het regenwater in het rieten dak kan doordringen. Een natter rieten dak staat helaas garant voor een kortere levensduur.
Een rieten dak dat te dik is gedekt met kort riet, zal in de praktijk juist een kortere levensduur opleveren dan een dunner gedekt dak met hetzelfde korte riet.
Wij geven dan ook de voorkeur aan het werken met langer riet wanneer wij een rieten dak dikker willen maken.
Lang riet zorgt ervoor dat bij een gelijke hellingshoek van de dakconstructie het riet steiler komt te liggen. Het dak watert daardoor beter af en gaat langer mee dan een dikker dak gedekt met kort riet.
Hoe dieper de helling hoe minder kans water heeft om diep in het dak door te dringen.
Voor een lange levensduur mag het riet eigenlijk niet onder een hellingshoek van de dertig graden verdekt worden. Ligt het riet zelf vlakker dan dertig graden (vaak bovenop dakkapellen) dan moet je rekening houden met een kortere levensduur.
Een goede rietdekker zal u bij het beantwoorden van de vraag 'kunt u het dak extra dik maken' altijd antwoorden met bovenstaande informatie.
Een rieten dak heeft een prachtige uitstraling, pittoresk en organisch. Naast het mooie uiterlijk kent een rieten dak nog heel wat andere voordelen:
Zantingh Rietdekkers heeft jarenlange ervaring in het rietdekkersvak. U kunt bij ons terecht voor de volgende diensten:
Hebt u vragen? Neem nu contact met ons op.